Ana sayfa » Karadeniz’in Atmaca Yetiştiricileri Filme Konu Oldu
Haberler

Karadeniz’in Atmaca Yetiştiricileri Filme Konu Oldu

  • 5 sene önce
  • 2Dakika
  • 556Sözcük
  • 130Görüntülenme

Karadeniz coğrafyasının en köklü geleneklerinden biri olan atmaca yetiştiriciliği, yönetmen Elçin Elgür’ün ilk filmi ‘PAÇİ: Av Sanatı’na konu oldu. Filmde genç bir kızın atmaca yetiştiriciliği kültürüyle tanışmasını eşsiz Karadeniz manzaralarıyla birlikte izleyeceğiz

Özellikle Doğu Karadeniz’de yaygın olan atmaca yetiştiriciliği kültürü, Elçin Elgür’ün yazıp yönettiği yapımcılığını Kerim Çakır’ın üstlendiği Paçi: Av Sanatı filmine konu oldu. Filmde unutulmaya yüz tutmuş bir kültür olan atmaca eğiticiliğini ve yırtıcı bir kuşu eğitmenin insan psikolojisine nasıl etki ettiğini izlerken, bir yandan da Karadeniz’in büyüleyici manzaralarına şahit oluyoruz. Geçtiğimiz sene 36. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde dünya prömiyerini gerçekleştiren film, 4 Mayıs’ta vizyona girecek.

Atmaca yetiştiriciliğini konu alan film ve hikayesi

13 yaşındaki Liva, babası tarafından istemediği halde köye, dedesinin yanına bırakılır. En büyük zevki cep telefonundan oyun oynamak olan Liva yeni geldiği bu köyde yaşlı insanların arasında ilgi çekici bir şey bulamaz. Ancak yırtıcı kuşların göç zamanının gelmesiyle işler değişecektir. Doğu Karadeniz’de hayli popüler olan atmaca yetiştirme kültürüyle, dedesiyle çıktıkları bir atmaca avında tanışacaktır. Bu tanışma o andan itibaren Liva’nın geleceğini değiştirecek en önemli dönüm noktalarından biri olacaktır. Dedesinden avcılığın bütün detaylarını öğrenecek ve bölgenin en etkili atmaca yetiştiricilerinden biri olacaktır.

Atmaca yetiştiriciliği

Atmaca yetiştiriciliği Doğu Karadeniz’de Rize başta olmak üzere yaygın olarak görülen bir kültürdür. ‘Ragi’ denilen yemli tuzaklarla yakalanan atmacalar sonrasında bu işe gönül vermiş kişiler tarafından eğitim aşamasına geçilir. İlk olarak atmacanın düz bir çubukta korkmadan sabit durması için bir eğitim verilir. Bu eğitimden sonra avlanma antrenmanlarına geçilir ve atmaca, yetiştiricisinin kontrolünde avlanmayı öğrenir. Atmacalar avlanırken yere yakın uçtukları için, yetiştiriciler avı ‘tente’ adı verilen ve yukarıdan bakıldığında doğal bir alan izlenimi verilen yerlerden izlerler. Avlanma işlemini başarıyla gerçekleştirip geri dönen atmacanın yakaladığı avı saniyelerle savaşan yetiştirici atmacanın ağzından alır, yoksa atmaca avı yiyecektir.

Atmaca Yetiştiriciliği

Elçin Elgür kimdir?

1 Ocak 1980, İzmir doğumlu. İzmir Özel Türk Anadolu Lisesinden mezun oldu. Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Bölümünden 2004 yılında mezun oldu. Halen Reklam Filmlerinde Yönetmen Yardımcısı olarak çalışmaktadır.

Yönetmenliğini Yaptığı Kısa Filmler

Ten – 2003
25. İFSAK Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması. 2003
3. İKFD Ulusal Kısa Film ve Öykü Yarışması, Gösterim. 2004

Paket – 2002
Fincandaki Kanıt – 2001

Diğer Filmografisi

St. Cloud – 2004 …. Yönetmen Yardımcısı

Arzu Çevikalp

Sözcükler ve İzler
Aydınlık günleri bekleyen bir yazar ve düşünür... Analiz eder, araştırır ve adalet arar. İnsan Hakları için canını dişine takar.
Bildiklerini sözcüklerin sihirli dili ile okuyucuya aktarır ve hiçbir zaman mücadeleyi bırakmaz. Kendine karşı farkındalığı geliştiğinden beri kalemi en kuvvetli silahı olmuştur. Edebiyat, sanat, siyaset, psikoloji ve sinema ilgi alanlarını oluşturur. Edebiyat, sanat, ekolojik dönüşüm, sağlık, güzellik, siyaset, psikoloji, sinema, teknoloji ve siber güvenlik ilgi alanlarını oluşturur. Ayrıca Google Adsense Platin Ürün uzmanı ve adsenseturkiye.com.tr yöneticisidir.

Yorum Bırak

Yorum yapmak için tıkla

Sponsorlu Bağlantılar