Ana sayfa » Sosyal Medya ve Geleneksel Medya
Sosyal Medya

Sosyal Medya ve Geleneksel Medya

Sosyal Medya ve Geleneksel Medya
  • 5 sene önce
  • 3Dakika
  • 836Sözcük
  • 69Görüntülenme

Sosyal Medya Ve Geleneksel Medya

Sosyal Medya ve Geleneksel Medya Aracılığıyla İletişim

Akıllı telefonlarımızdan günün her saati sosyal medyaya (yeni medya akımının öncüsü) bağlıyız. Neredeyse günün her saati arkadaşlarımızla yazışıp fikir alışverişinde bulunuyoruz. Günlük haberleri okumak için bile sosyal medyayı tercih ediyoruz. Hatta kızgınlıklarımızı ve öfkelerimizi bile sosyal medya aracılığıyla paylaşıyoruz. Bu tarz bir yaygınlaşma Geleneksel Medya’dan uzaklaşmamızın müsebbibi oldu. Geleneksel kitle gelişim araçları ve basın yayın organları ne yazık ki bu durumdan olumsuz etkilendiler.

Sebebi de şu: sosyal ağlara katılan ve bu ağlarda içerik üreten insanlar kendileri gibi diğer insanlarla etkileşim kuruyorlar. Her an her yerde canlı yayın yapıp paylaşma durumumuz var. Bugün şirketler bile sosyal medya hesaplarından reklam yayınlayıp hedef kitlelerini arttırmaya çalışıyorlar. Popüler kültürü etkide bırakan sosyal medya eş zamanlı bilgi paylaşımlarının yapıldığı bir dijital platform aslında ve bu platformun amacı kolay ve hızlı şekilde insanların bilgiye erişmelerini sağlamak.

 
 

Sosyal Medya ve Geleneksel Medya ile yapabilecekleriniz

Sosyal Medya ve Geleneksel Medya

Net bir ifadeyle, sosyal medya, işletmelere ve müşterilere gerçek zamanlı etkileşim için olanak sağlıyor. Böylelikle karşılıklı iletişime geçme, olayı başlıyor. Müşteriler sevdikleri markaları sosyal medya platformlarında araştırıp haklarında daha çok bilgiye erişiyorlar, hatta iş başvurularını bile sosyal medya üzerinden yapan insanlar var. İnternette ve sosyal medyada varlığını sürdürüyor olmak, artık kaçınılmaz oldu, çünkü bu şekilde yükselmek ve ses duyurmak çok daha basit. Her düşüncenizi kolayca harekete geçirebiliyorsunuz ve aradığınız kişiye kolaylıkla ulaşıyorsunuz. Hatta araştırdığınız ürün hakkında fikirlerinizi de aynı şekilde sosyal medya aracılığıyla dile getirebilirsiniz, gerçi insanlar genellikle olumsuz yorumlarını genellikle sosyal medyada yayınlıyorlar. Olumlu görüşler olumsuz görüşlere oranla çok daha az…

Genç kuşakların yoldaşı olan sosyal medya, gençlere yeni fırsatlar tanıyor ve hayatlarına dokunuşlarda bulunuyor, bazen de onlarla bir bütün olarak tercihi onlara bırakıyor. Sosyal medya üzerinden gündemi takip eden gençler hep bir tık önde oluyorlar.  Bunu Geleneksel Medya ile yapmak kolay değil, zira sosyal medya kendini ifade etmek isteyen herkese kapılarını açıyor, ister yazar olun, ister amatör, her şekilde sosyal medya üzerinden sevdiklerinize seslenebilirsiniz. Sizinle aynı frekansta olan insanlara çağrı da yapabilirsiniz.

Özel olarak veya iş için birine erişmek istediğiniz zaman direk o kişinin sosyal medya hesabını ve hesaplarını araştırırsınız. Bulduğunuz zaman direk ulaşır ve meramınızı dile getirirsiniz. Hakkındaki yorumlarına inceler ve bugüne kadar yapmış olduğu işlerin listesini dökmüş olursunuz. Bir nevi ön araştırma gibidir.

Unutmayın, sosyal medya her daim sizinle olduğu için, elinizin altındadır. Bir araştırmaya göre insanlar yataklarından ilk kalktıkları zaman Facebook’larını açıyorlarmış. İşte sosyal medya bu denli hayatımızın içine sokulmuş durumda.

Örneğin dijital bir ortamda yazarsınız ve içerik pazarlıyorsunuz. Yazıyı paylaştıktan sonra ne yaparsınız? Etkileşimden dönüşüm almak istersiniz öyle değil mi? O zaman ne yapmanız gerekiyor? Sosyal medya platformlarına girip, yazıyı etkin biçimlerde paylaşmak. Yani kısaca insanları harekete geçirmek.

Sosyal Medya ve Geleneksel Medya ayrımı

Sosyal Medya ve Geleneksel Medya

Sosyal Medyanın zıttı olan “Geleneksel Medya” ise zorlayıcıdır. Yazılı ve görsel basın (Gazeteler, Dergiler, Televizyon) gibi kanallar aracılığıyla insanlara haber duyurma eylemini icra eder. Tek taraflı bir medya biçimidir ve direkt olarak bağlantımız yoktur. Oysa ki, sınırlarını sonuna kadar genişleten, bilgisayar, internet ve mobil teknolojisi ile ortaya çıkan, kullanıcıların zamandan ve mekândan bağımsız bir şekilde interaktif olarak etkileşimde bulundukları sosyal medya çok yönlü ve ucu açıktır. Kalıpları yoktur.

 

 

Sosyal medya aşağıdakilere olanak sağlar:

  • Kolaylık
  • Etkileşim
  • Dönüşüm
  • Trend olaylar, etkinlikler
  • Haberlerin anında sosyal medyaya düşmesi
  • Fenomen olmak
  • Erişim
  • Teknoloji yönünden fayda sağlama
  • Hedef kitleyi daha çok genişletme
  • Alışkanlıkların değişimi
  • Farkındalık yaratma, kendini fark ettirme
  • Anlık izleme, takip
  • Hayatları daha yakından takip etme
  • Özgürlük (Ülkemiz için pek olası değil)
  • Profil oluşturma, insanların kendi pazarlarını yapabilmeleri
  • Gözlemleme
  • Analiz etme

Arzu Çevikalp

Sözcükler ve İzler
Aydınlık günleri bekleyen bir yazar ve düşünür... Analiz eder, araştırır ve adalet arar. İnsan Hakları için canını dişine takar.
Bildiklerini sözcüklerin sihirli dili ile okuyucuya aktarır ve hiçbir zaman mücadeleyi bırakmaz. Kendine karşı farkındalığı geliştiğinden beri kalemi en kuvvetli silahı olmuştur. Edebiyat, sanat, siyaset, psikoloji ve sinema ilgi alanlarını oluşturur. Edebiyat, sanat, ekolojik dönüşüm, sağlık, güzellik, siyaset, psikoloji, sinema, teknoloji ve siber güvenlik ilgi alanlarını oluşturur. Ayrıca Google Adsense Platin Ürün uzmanı ve adsenseturkiye.com.tr yöneticisidir.

Yorum Bırak

Yorum yapmak için tıkla

Sponsorlu Bağlantılar