Ana sayfa » Derwent Procolour incelemesi
Sanat

Derwent Procolour incelemesi

  • 2 sene önce
  • 5Dakika
  • 1147Sözcük
  • 144Görüntülenme

Kuru boyada her zaman farklı teknikler keşfetmeyi kendime ilke edindim ve birçok markayı şu ana kadar test ettim, ancak test etmediğim bazı markalar ve setler var. En son Derwent colorsoft setiyle bazı çalışmalar yaptım ve oldukça iyi bir performans aldım. Bu set; hiper-gerçeklik ve parlaklık veren çalışmalar için çok iyi bir tercih!  Aslında Derwent’in tüm setlerini denemek istiyorum, çünkü renkleri oldukça canlı. En son testten geçen Derwent Procolour 24’lük set oldu. Bu set hakkında detaylı bilgi vermeden evvel kuru boya ile ilgili bazı püf noktalardan ve detaylardan bahsedeceğim.

Kuru boyada genelde resme yeni başlayanlar kâğıda zarar vereceğim korkusuyla bastırmak istemezler. Kâğıda doğru şekilde bastırdığınızda (kâğıdın kalitesini de es geçmeyelim), hiçbir problem yaşanmaz. Kuru boyayı çok farklı şekillerde kullanabilirsiniz, önemli olan mantığınızı ve hayal gücünüzü ortaya çıkarıp hangi tür kuru boya ile neler yapacağınıza karar vermeniz.

Boyayı ne kadar bastırırsanız etkileyiciliği artar, örneğin akrilik ve yağlı boya hissi verebilirsiniz. Bastırmaktan çekinmeyin, acemi olsanız dahi bastırın (haşin olmadan), ama bunu yaparken sürekli ince detaylar için kaleminizin ucunun açın. Bunun için de Derwent’in kollu kalemtıraşını tercih edebilirsiniz. Gördüğüm en başarılı kalemtıraş, birçok kalem açma yolunu denedim, ama en son bunda karar kıldım.

Kuru boya katman katman çalışmanız gereken bir boyadır, kol gücü oldukça önemlidir. Bir hayli yorulursunuz ancak, sonucunu görmek için sabırlı olmak esastır.

Mesela kuru boyanın ucunu maket bıçağı ile ufalayarak kâğıdın üzerine beyaz boya ile dağıtarak değişik arka planlar oluşturabilirsiniz, hatta Derwent’in Blender yani kaynaştırma kalemini de kullanabilirsiniz. Eğer natürmort çalışıyorsanız Derwent’in Burnisher-Parlatma kalemini tercih edebilirsiniz, çünkü ışık-gölge ve açık-koyu değerlerinde iyi bir etki katabilir. Yalnız Blender kalemini kullanırken biraz dikkat etmek gerek, sebebi şu: eğer kaynaştırma yapmak için çok bastırırsanız boyaların tozu kalkabilir ve bazı yerlerdeki boyalar silinebilir.

Burnisher için ufak bir örnek: Burnish kalemiyle boş bir resim defterine tuğla taşları çizin ve sonra çapraz bir şekilde istediğiniz rengi alarak boyayın ama bu sefer esnek bir şekilde yapmanız yararınıza olur. Üzerine yatay olarak birkaç katman geçin. Başka örneklerle de kendiniz deneyebilirsiniz.

Üst taraf cilasız, alt taraf cilalı (Derwent Burnisher)

Yazının girizgahında bahsetmiş olduğum Derwent Procolour, oldukça parlak ve canlı renklere sahip bir boya. Mat bir görünüme sahip olmaması farkını ortaya koyuyor. Bildiğiniz üzere kuru boyalar iki çeşittir. Balmumu ve yağ bazlı olarak ikiye ayrılırlar, yapılacak çalışmaya göre tercih yapılabilir. Balmumu bazlı boyalar çok yumuşak uçludur, ancak bazı markalarda minesi sert olan boyalar da mevcuttur. Derwent Procolour’un minesi sert ve çok dayanıklıdır. Ucunun sert oluşu zaman zaman zorlasa da detaylı çizimler için adeta biçilmiş kaftandır. Pürüzsüz çalışmalar için de oldukça idealdir, kat kat renk dağılımları yapılabilir. Procolour, Coloursoft boyalarına nazaran daha çok pigment içerir. Mum görünümlü olmaması ise büyük bir avantajdır.

Vegan dostu olduklarını da belirtmekte fayda var. Mum görünümlü kalemler gibi kapatıcı olmaklar beraber yağ bazlı kalemler gibi kayganlığını korurlar.

Minimum talaş ve tozlanma riski taşır, bu nedenle temiz bir şekilde çalışmanız mümkün, ayrıca leke bırakmaz. Toplam 72 rengi bulunmaktadır.

24’lük setindeki renkler çalışma yapmak için yeterlidir ve özenle seçilmiştir. Çalışmanıza başlamadan önce renkleri bir köşede denemenizi öneririm.

Genel itibariyle; bu boyalar hiç uğraştırmadan kayıyor ve bu boyaları severek kullanıyorum. Daha dokulu kağıtlarda bile iyi bir performans gösteriyor. Boya kalem, keskinleştirmeye ihtiyaç duymadan çalışmanızı sağlıyor. Tekrar uygulama gerektiren detaylar için tercih edilirse daha yararlı olur.

Katmanlama yeteneği hafif dokulu kağıtlarda iyi işliyor ama istediğiniz kadar katman oluşturmanız mümkün. Profesyonel kullanıma da oldukça uygun.

Çalışabileceğiniz alanlar:

Portreler,  Kürk desenleri, Hayvanlar, Saç, Manzara,  Gökyüzü, Özel yaratıcılık gerektiren işler ve geometrik desenler

Özellikleri:

  • Doku: Pürüzsüz
  • Balmumu bazlı
  • Çekirdek boyutu: 4mm
  • 72 renk
  • Işığa dayanıklılık oranı *%72
  • Katlanabilir: 5
  • Silinebilir: 4
  • Renk yoğunluğu: 5
  • Katmanlama: 5
  • Nokta gücü: 5

*Tek tek veya teneke ve ahşap kutularda mevcuttur.  Işığa dayanıklılık oranı çok iyi olduğu için renkler müze koşullarında 100 yıl boyunca aynı şekilde kalır ve solma yaşanmaz.

Kuru boyada bir diğer mevzu ise doğru bir kâğıt seçimidir. Ben bunun için Fabriano’nun Mix Media blok defterini kullanıyorum, ama eğer isterseniz pastel için özel olarak üretilmiş Tiziano kağıdında da deneme yapabilirsiniz, hatta kuru boya ve soft pasteli beraber kullanarak karışık bir teknik ortaya koyabilirsiniz.

Yine de tercihim karışık teknik uygulaması yapabileceğiniz çok yönlü ve çok amaçlı bir defter olan Mix Media’dır.

Suluboya, akrilik, kuru boya, guaj ve pastel çalışabilirsiniz. Bu blok defter 250 ve 160 gram olarak üretilmiştir, ancak 250 gramın daha ideal olacağını inancındayım.

Sayfaların dokusu oldukça dayanıklıdır ve doğal bir görünümü vardır. Ölçüleri de şu şekildedir:

14,8 x 21 250

21 x 29,7 250

29,7 x 42 250

21 X 29,7 160

29,7 x 42 160

Size en uygun olanını seçip çalışmaya başlayabilirsiniz. Geldik bir diğer meseleye… Kuru boyada doğru silgi seçiminde hepimiz zorlanıyoruz ve birçok yöntem deniyoruz, tüm uğraşlarım sonunda yeni bir ürün keşfettim: Derwent USB Rechargable Eraser. İçinde farklı boyutta silgiler (kalın ve ince) var ve ayrıntılı çalışmanıza göre hangisini kullanacağınıza karar verebilirsiniz. Bu silgi Fabriano kağıdında hiçbir aşındırma yapmadığı için beni oldukça sevindirdi. Kalem silgiler ile çalışmak bir yerden sonra zorlaşıyor, ama şarj edilebilir silgi oldukça etkili. Usb kablosu ile istediğiniz şekilde şarj edebilirsiniz.

derwent
Procolour

Eğer bir sorunuz olursa, yorum bırakabilirsiniz. Eğer siz de test edip, testinizi paylaşmak isterseniz, instagram adreslerim: @arzucevikalp ve @arzucevikalpart

Ürünleri aşağıdaki bayilerden temin edebilirsiniz:

https://www.uckaltd.com/satis-noktalari

  • Renk Canlılığı
  • Dayanıklılık
  • Yumuşaklık
  • Katmanlama
  • Profesyonel kullanım
  • Kaynaşma
4.7

Özet

Testi başarı ile geçen, canlı renklere sahip, daha kalın uçlu bir kuru boya 

Sending
User Review
0 (0 votes)

Arzu Çevikalp

Sözcükler ve İzler
Aydınlık günleri bekleyen bir yazar ve düşünür... Analiz eder, araştırır ve adalet arar. İnsan Hakları için canını dişine takar.
Bildiklerini sözcüklerin sihirli dili ile okuyucuya aktarır ve hiçbir zaman mücadeleyi bırakmaz. Kendine karşı farkındalığı geliştiğinden beri kalemi en kuvvetli silahı olmuştur. Edebiyat, sanat, siyaset, psikoloji ve sinema ilgi alanlarını oluşturur. Edebiyat, sanat, ekolojik dönüşüm, sağlık, güzellik, siyaset, psikoloji, sinema, teknoloji ve siber güvenlik ilgi alanlarını oluşturur. Ayrıca Google Adsense Platin Ürün uzmanı ve adsenseturkiye.com.tr yöneticisidir.

Yorum Bırak

Yorum yapmak için tıkla

Sponsorlu Bağlantılar