Ana sayfa » Kuru boya ile nasıl etkili resim yapılır?
Sanat

Kuru boya ile nasıl etkili resim yapılır?

  • 3 sene önce
  • 4Dakika
  • 1148Sözcük
  • 160Görüntülenme

Kuru boya şu aralar oldukça revaçta ve piyasada çok fazla ürün var ve haliyle doğru ürünü nasıl seçeceğiz diye kaygılanıyorsanız, sizlere bu yazım ile yardımcı olacağım.

Kuru boyada önemli olan blending (kaynaştırma) işlemidir, çünkü kuru boya katman katman çalışmanız gereken bir boyadır. Bunu Photoshop mantığı gibi düşünebilirsiniz. Kuru boya için bazı solventler (çözücü) var ancak artık ülkemizde satılmıyorlar. Yine de üzülmeyin kendi keşfettiğim bazı yöntemler var, onları size açıklayacağım.

Kuru boya ile çalışırken hangi boyanın, hangi boya ile etkileşime gireceği önemlidir. Gri ve beyaz rengi kuru boyanın can damarıdır. Bir set alırken bu ikisinin sete dahil olmasına dikkat edin. Beyaz kuru boya en iyi Prismacolor’da var, diğerleri ne yazık ki iyi kaynaşmıyor. Beyaz boyanın işlevi oldukça geniş. Beyaz boya renk açmak hem de bazı yerlerde düzgün geçiş sağlamak için kullanılıyor.

İki tip kuru boya var birincisi yağ bazlı ikincisi ise bal mumu kullanılarak yapılıyor. Peki, bunlardan hangisi daha iyi? Yerine göre değişiyor. Eğer bir portre çalışacaksanız bal mumu bazlı boyalar daha iyi, ama manzara çalışacaksanız kolay dağıldıkları için sıkıntı çıkıyor, ama manzara resminde küçük alanlarda oldukça ideal. En iyi bal mumu bazlı boyalar Prismacolor ve Caran d’Ache Luminance serisi. Maalesef ki bu iki boya da oldukça pahalı, eğer bütçeniz biraz darsa size Derwent’in Colorsoft serisini öneriyorum. Ben iyi sonuçlar aldım.

Eğer daha sert kuru boyalardan hoşlanıyorsanız Derwent’in Artist serisine bakabilirsiniz, ama benim için sert boyalar ile çalışmak ciddi bir mesele. Size önerim resme yeni de başlayacak olsanız sakın ucuz boya almayın. Ne en pahalısını alın ne en ucuzunu. Ortanın bir tık üzerini alırsanız düzgün işler çıkar.

Kaliteli malzeme işinizi kolaylaştırır ve işkence çekmezsiniz. Yaptığınız resme göre boya seçmeniz lazım. Hayvan resimleri yapıyorsanız tercihiniz Faber Castell’ın yeşil serisi (sanatçılar için) olan Polychromos olabilir ama beyaz rengi oldukça kötü.

Aslında önemli olan tüm boyaların 12’li setlerini alarak deneme yapmak. Bu boyaların 12’lileri nispeten uygun fiyatta oluyor. Elinizde ne kadar çok marka olursa o denli iyi işlere imza atarsınız, çünkü tek markaya bağlı kalmak kendinizi sınırlandırmak demek. Şu ana kadar en iyi performans aldığım boya ise Talens‘in Van Gogh kuru boyaları. 

Kaliteli boyalarla ne kadar az da bastırsanız zemin kolayca boyanır, eğer renklerin iç içe girdiği çalışmalar konusunda uzmanlaşmak istiyorsanız size bazı tüyolar verebilirim. Kaliteli boyanın farkı ne diye soracak olursanız da şu şekilde yanıt verebilirim: pigment yoğunluğu ve gücü.

Şimdi de kuru boyada en çok kafa karıştıran asıl probleme geldik. Kaynaştırma ve yanlış renk kullanımı çalışmanızı etkisiz hale getireceği için ufak kağıtlarda denemeler yapın hatta Art Talens’in istediğiniz ölçüde sketch defterini alarak, korkusuzca çalışabilirsiniz. Hem de tek tek kâğıt heba etmemiş olursunuz. Kuru boya için bence en ideal defter 35×50 Canson Drawing yazan resim defteri. Hepsini yazının altında nereden alabileceğinize dair linkler bırakacağım. Kaynaştırma için Touch marka twin marker alabilirsiniz. Bu marker şeffaf olduğu için kaynaştırmak istediğiniz yere sürebilirsiniz. Renkleri kalıp gibi bırakmamaya özen gösterin. Kalemleri sıkmadan yatay tutun ve serbestçe boyayın. Sabır önemli. Önce yatay sonra dikey boyayabilirsiniz, ama önemli olan aynı yöne sürekli boyamamak. Burada tersine boyamak oldukça işe yarıyor.

kuru boya

kuru boya

Hatta kuru boya ile markerı, soft pasteli de beraber kullanabilirsiniz. Çok güzel bir etki olacaktır. Piyasada satılan blender ve burnisher kalemler de kaynaştırma ve parlatma için kullanılıyor ancak pek tavsiye etmiyorum. Önemli olan kesişen renkler üzerinden birkaç kez geçmek ve aradaki sertliği kırmak yoksa renkler parça parça kalır ve sonuca gitmeniz zorlaşır. Tüm boyaların mantığı aynı ve en kolay olanı kuru boya. En zor olanı da sulu boya.

Kuru boyada renkler üst üste gelince resme gerçekçilik geliyor, acemi gibi olmamak için boyaları hep bastırın ve kalemlerin çabuk tükenmemesi için de maket bıçağı kullanarak uçlarını açın. Derwent’in kollu kalem tıraşını da bütçeniz varsa alabilirsiniz.  İnce uçlu kalem silgiler de önemli, onları beyaz alan yaratmak için tercih edebilirsiniz O sildiğiniz alanı da beyaz soft pastel boya ile boyayabilirsiniz, bu şekilde resminiz daha canlı gözükür.

kuru boya

Kuru boyadaki tonlama kara kaleme benzediği için sizi zorlayacağını düşünmüyorum. Bazı tekniklerden de kısaca bahsedeyim. Örneğin portrede saç yaparken saçları daha efektif hale getirmek için maket bıçağı ile saçların arasına saç teli eklenebilir. Bunu ince çiziklerle yapmak lazım. Yine aynı şekilde motif yapmak istiyorsanız maket bıçağı ile belirli yerlere kesikler atmak.

Kuru boya ile resim yapmadan önce kurşun kalem ile çizin ve eğer çok koyu hatlar çekerek çizdiyseniz hamur silgi aracılığıyla kurşun kalemi yumuşatabilirsiniz. Kurşun kalem portre çalışmalarında daha güzel bir etki yaratıyor, ancak manzara resmi için aynısını söylemek zor. Kuru boya manzara resmini aynı yağlı boya edasıyla yapabilirsiniz ve görenler yağlı boya yaptığınızı düşünebilir, önemli olan plastik dağıtıcılar ile boyaları parlatmak. Boyanın üzerlerinden geçince matlığı kayboluyor. Katmanlama, karıştırma ve gölgelemeyi iyi çözdüğünüz takdirde resminiz ilgi çekici hale gelir.

Bir diğer mevzu da renkli kağıtlar kullanarak, renklerin vurucu gücünü arttırabilirsiniz. Mesela bunun için tek tek satılan gri kağıtlar var.

kuru boyaResminiz bittikten sonra fiksatif sıkmayı unutmayın. Önerim Talens’in pastel fiksatividir.

Malzemeleri alacağınız yer;

https://www.amazon.com.tr/Derwent-Superpoint-Kollu-Kalemtra%C5%9F-Metal/dp/B00CA15DIQ

https://www.ankasanat.com/canson-1557-eskiz-defteri-spiralli-180g

https://www.ankasanat.com/talens-concetrated-fixativ-sprey-150ml-no064-30138

https://www.ankasanat.com/touch-twin-marker-0-colorless-blender

https://www.hakikatbakirkoy.com/prismacolor-premier-48li-kuru-boya-seti-p-5336

https://www.ankasanat.com/derwent-coloursoft-kuru-boya-kalemi-36li-set

https://www.ankasanat.com/faber-castell-polychromos-colour-pencils-36li-set

https://www.ankasanat.com/rembrandt-soft-pastel-general-30lu

https://www.ankasanat.com/van-gogh-kuru-boya-kalemi-36li-set

Arzu Çevikalp-https://www.instagram.com/arzucevikalpart

Arzu Çevikalp

Sözcükler ve İzler
Aydınlık günleri bekleyen bir yazar ve düşünür... Analiz eder, araştırır ve adalet arar. İnsan Hakları için canını dişine takar.
Bildiklerini sözcüklerin sihirli dili ile okuyucuya aktarır ve hiçbir zaman mücadeleyi bırakmaz. Kendine karşı farkındalığı geliştiğinden beri kalemi en kuvvetli silahı olmuştur. Edebiyat, sanat, siyaset, psikoloji ve sinema ilgi alanlarını oluşturur. Edebiyat, sanat, ekolojik dönüşüm, sağlık, güzellik, siyaset, psikoloji, sinema, teknoloji ve siber güvenlik ilgi alanlarını oluşturur. Ayrıca Google Adsense Platin Ürün uzmanı ve adsenseturkiye.com.tr yöneticisidir.

Yorum Bırak

Yorum yapmak için tıkla

Sponsorlu Bağlantılar